A Tour of VMWare’s New Palo Alto HQ

A Tour of VMWare’s New Palo Alto HQ

VMWare, a global software company that provides cloud computing and virtualization software and services, recently hired architecture firm Valerio Dewalt Train to design their new headquarters in Palo Alto, California.

“WMWare’s existing headquarters at its Promontory campus in Palo Alto consists of five 80,000-square- foot two-story office buildings on a 29-acre site. The provider of cloud computing and platform virtualization software and services asked Valerio Dewalt Train Associates (VDT) to renovate each of the five buildings in a phased approach to allow for increased headcount, to promote collaboration and innovation among staff, and to transition from a reliance on private offices to 90 percent open offices and 10 percent private offices. In the three oldest buildings, private offices occupied the perimeter, with open offices stuck in the middle, cut off from views of the campus’s beautiful heritage oaks and redwoods.

For the first phase, VDT renovated Promontory E as a prototype for revamping the rest of the buildings. As originally designed, each building had a two-story atrium surrounded by open offices, with no barriers to buffer work areas from noise from the atrium’s seating area. By moving conference spaces, the break room, and the game room to the heart of the building around the atrium, the renovation provides acoustic separation for the open office areas.

Large glazed doors open the conference rooms up visually to the atrium while protecting them acoustically. The existing break room was small and fully enclosed; the new one occupies a floating box open to the atrium, allowing for greater accessibility and flexibility of use and accommodating larger gatherings.

Placing open office areas along the perimeter frees up views to the campus landscape and brings in plentiful daylight. To continue the nature theme inside, VDT’s experiential design studio, Media Objectives (M-O), developed large wall graphics that represent constellations in varying degrees of abstraction throughout the offices. M-O also named conference rooms after constellations.

To break up the large floor plates, workstations are organized into neighborhoods of about 40 each, separated by screens and an array of collaborative spaces. Strategic selection of acoustically appropriate materials, ceiling treatments, and floor treatments helps keep ambient noise down in work areas. The quad workstation layout is designed to handle benching should VMWare decide to further increase headcount. The renovation also replaced finishes to provide a warmer, brighter color palette,” says Valerio Dewalt Train.

  • Location: Palo Alto, California
  • Date completed: December 2018
  • Size: 86,902 square feet
  • Design: Valerio Dewalt Train
  • Photos: Bruce Damonte
Atrium
Atrium
Atrium
Atrium
Atrium
Relax room
Café
Game room
Open-plan workspace
Breakout space
Breakout space
Lounge

The post A Tour of VMWare’s New Palo Alto HQ appeared first on Officelovin'.

utkarsh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *